School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. Tuirim is naoi mbliadhna fichead ó shin bathadh long a bhí ag teacht ó maoingheas.Athrughadh patrún a bhí ar oilean mic dara amach go maoingeas Bhí go leor báid ag dul go dtí an bpatrún. Bhí bád ag teacht on bpatrún agus bhí sé duine deag innti Bhí daoine dalta sa mbad. Ochtmhar bean agus ochtmhar fear a bhí sa mbád. Buaileadh an bád faoí carraig agus dionntuigh an bád ar a taobh bad seoil a bhí inntí. Bathadh cuid de na daoine agus chuaidh an cuid eile suas ar an gcrann. Chuaidh cuid eil ar an taobh de'n bád nar raibh faoí an uisge. Bhíodar ag gleo agus ag beiceadh bhí Pádhraig de Burca ann agus a bheirt ingheanáine agus Brighid. Sil sé iad a sabhailt acht chuaidh sé féin sios faoi an uisge agus báthadh é féin agus an bheirt inghean. Bhí cailín óg eile sa mbád as rosmuc agus is beag nar raibh sí báidhte acht coinngh sé greim ar an stiur. Shil fear i a cuir as a greim Acht Coinnigh sí a greim Bhí bád eile ag teacht agus tó sí an meid daoine a bhí ar an gcrann agus ar an taobh eile de'n bád Nuair a chuaidh an tuille amach fritheadh na daoine cáillte ar an traig. Cuireadh iad go leir i muighneas. Tá cuid de na daoine beo fos a bhí sa mbád.
    Nóra Ní Cúaláin