School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    na Maineach ann agus do báthadh iad. Do báthadh triúr as aon teach amháin i Ruisín na Maineach an mháthair agus dhá inghean . Lá ar na mhárach tháinic cuid aca i dtír san tráigh mhór. Tráigh atá thiar i gCalladh Mhuighnse. Do bhí cuid de na daoine ag ceapadh gur mar gheall ar an bpátrún a bheith i Maoighnis in ionad é a bheith ar oileán mhic dara a báthadh iad. Deirtear nar báthadh aon duine ag tígheacht ó oileán mhic Dara ariamh agus níor cuiread an pátrún in aon áit eile ó shoin ach ar oileán mhic Dara.
  2. Is gearr ó bathadh long mór a bhí ag teacht le na lán adhmaid go Gaillimh as Sasana. Nuair D'fhag sí Sasana Bhí aimsear Bhreagh ann ach nuair a bhí sí ag teannadh le cósta na h-Éireann deirigh aimsear gharbh. Bhí sí ar feadh seactmhaine ag dul amudha mar bhí ceo agus báisteach agus aimsear garbh ann. Nuair a ghlan an ceo agus nuair stóp an bhaisteac bhí sí an gharr do Ghaillimh, Acht Bhí Stoirm mhór ann agus nuair a bí sí ag dul thar Charraig mór atá amuigh ins an bhFairrge ar a dtugtar Carraig na meacán uirrthí buaileadh a taobh
    Cáit Breathnach
    Tomás Breathnach