School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. Tá sé cupla bliadain ó básadh bád tasc timceall na háite seo bhí roinnt daoine insce agus mór eáinig ach cupla daoine slán aisti. Tá sé tuairim is cúig bliaína déag ó shoin. Lá fheile Mhic Dapa a bí ann agus chuaidh go leor daoine isteac cuig spóirt éigin a bhí esug i n-áit a deugtar Muigins ar anois. Ar cuma ar bith nuair a bhí said ag eigeacht abaile básadh iad. Bhí sé án deireamae nuaige a bhí an spóirt thart agus bo thriait leis an cuid is mo acu is beirt san mbaile sul a mbead an oidhde ann. Bhí bóthar ann ach má bhí féin bhí sé an fhada thart timcheall agus bhí aitigriara mór ann a theacht treasna i mbád. Ní raibh ach cúpla bád ann agus cuaidh an cuid is mo des na daoine isteach ionnta. Bhí bád amháin ann agus bhí cúig duine déag innte idir fir agus mná. Bhí an lá an breag agus ní raibh aon faitíos orta. Nuair a d'fhágadhar amach an caladh do chaith lucht an bháid na clocha go léir a bhí innte amach aistí ionnas go mbeadh áit ag gach duine a bhí istigh innte. Seóladar amach ar an gcaladh agus nuair a bhí siad amuig i lár na fairrghe
    Bríghid Ní Mhaoilchiaráin
    Caladh Mhaínse, Co. Galway