School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. Uain faoi chalam. Deirtear go bhfuil uain faoi chalam i Seanach Domhnaill lá an áin sin suidhte i n-aice le loc an buidhe. Deirtear gur poll dubh é ach tá sé i bhfad siar faoi chalam. Luaidh fear siar san bhpoll dhubh uair agus bhí sé ag dul siar agus ag dul siar no go díainit sé isuach i seomra. Bhí an seomra cosamhail le cuille sheomra ach bhí chloc ronáitse i lár an tseomra ar an urlar. Bhí doras osgailse ar an seomra agus chuaidh sé go dtí ar doras agus suibal sé isteach san dára seomra. Chonaic sé cuinneóig águs bhrearnuig sé ar an gcuinneóig agus bhí sí seomra in naon piosa smáin agus rinne sé iontas mór den cuinneóig. Bhí doras úle osgailre san dára seomra agus chuaidh sé go dtí an doras agus seubhal sé ioreni san iriornad seomra agus bhí uine ar lasadh ann. Bhreat-nuigeán sé in n-aice na úire agus connaich sé shean fear in n-aice na úire agus nuair a bhreainugadh sé ar an sean-fhear chuir an sean-fhear slates granna air féin agus d'imrigh sé amach as an iriomadh sheomra agus cheap sé nac mbeac sé amuigh go brái tus an mhéid seomrai agus déirtear go mheachad sé amach slán. Ceap sé nach raibh se uair a chluig isugh agus bhí sé isugh irí la ann. Déirtear go bhfuil agus go mbiodh na sideóga in a gcomnubhie ann. Bhuedh na dhaoine ag dul i
    Máire Ní Clochartaigh
    Beartlí O Chlochartaigh