School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. 1. Más cám díreach an ród is é an slighe mór án aicira.
    Sé an fáth leis an sean fhocal sin. Bhí fear ann fadó agus bhí sé an bhocht agus chuaigh sé ag obair ag fear saidhbhir agus d'fhan sé ag obair leis go ceann seacht mbliadhna agus sé an sórt páighe a fuair sé ná cáca mór agus trí coimhirle. Bhí an coimhirle seo ar ceann aca. Más cám díreach an ród is é an t-slighe mór an aicira. Nuair a bhí sé ag tígheacht abhailedo casadh ceannuighthe leis agus bhí píosa mór bóthar le dul aca. Dubhairt na ceannuighthe go ngaothaidis féin in aitire agus chuaidh. Chuaidh an fear seo an bóthar díreach mar cuimhnigh sé ar an gcoimirle a thug an fear saidhbhir dó. Dubhairt siad go gcasaidís féin le chéile in áit éigin. Nuair a tháinig an fear go dtí an áit seo do chuala sé go raibh na ceannuighthe marbh ag saighdiúirí a casadh dóibh. Bhí an fear seo sásta go maith leis féin ansin.
    2. Nil saoi gan locht.
    3. Ní bhíonn deatach ach sa áit a mbíonn teine.