School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    seact gcinn de clocaí beaga a fághail agus a dul seacht n-uaire timheall an tobair. Gach uair dá racaidh tú timceall Ár n-Atair agus sé do beata Muire a radh trí n-uaire. Is imoda duine a túghann cúidh de'n uisce leo le h-aigheadh leigeasanaí.
  2. Tá tobar imbaile ruisín na manac a dtugtar tobar muire air. Tugann daoine turas ann go minic Go mór mor lá féile muire. Fágann gac duine rud eicín ag an tobar rudaí a fhágann daoine ann siad sgaball, páidrín, pictúr beannuighte. Fágann daoine croiseanna deasa ann freisin. Nuair a thagann a lá leis an turas a thabhairt bailigheann go leór daoine go dtí an tobar leis an turas a thabhairt ann. Baineann gach duine de a chuid bróga agus a stocaí. Téigheann gac duine ar a ghlúnaí agus abaruigeann siad paidreaca. Tógann siad cloca beaga atá ar thaob an tobar ionnus go mbead fios aca cé méid uair a gabhfad siad timceall an tobair. Deirtear gur bé an fáth ar tugad tobar muire ar mar go raibh teac tamall uaidh an tobar agus go raibh páistí go dona leis an bhfiabras bhíodh a mátair ag fághail bainne ins na tighte act nuair a chuala na daoine ce'n tinneas a bhí orra ní thiubharfaidís aon bhainne de. le faitchíos
    Tomás Breathnac
    Caladh Mhaínse, Co. Galway