School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

ó shoin ná cnocán na sealadeacht.
    Carraig an choisméig
    Tá an carraig seo thíos i ngar do fhairrge agus tá carraig eile tuairim is ocht déag slat uaidh agus bhíodh daoine ag caith a léim ann. Chinn ar go leór daoine léim a chaitheadh agus caith sagart a léim ann agus is é an t-ainm atá ar an áit ó shoin ná carraig an choisméig.
    Aill na Carróige
    Tá an aill seo thíos i ngar don fairrge do bhíodh go leór carróga ann agus mharbhuigh duine carróg ann lé gunna agus bíonn siad ar an aill seo go minic agus bíonn cuid aca ag eitilt ós a cionn.
    Aill na ruisín.
    Tá an áit seo suidhte ins an Árdmór thíos i ngar don fhairrge agus do bhíodh daoine ag obair timcheall ann agus nuair a bhíodh siad ag ithe teigeadh siad suas ar an gcloch seo agus sin é an fáth go bhfuil Aill na ruisín glaoidhte ar, tá trágh na n-aile thíos faoi.
    Trágh na n-aile.
    Tugadh trágh na n-aile ar an trágh seo. Tá sé suidhte ins an Árdmór. Tá go leór clocha