School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. Cnocan na mbuachaillí:-
    Amuigh ins an sliabh atá an cnocan seo agus sé an fáth a bhfuair sé an t-ainm mar bhíodh buachaillí beaga ag bualadh baire air fadó.
    Aill na mbearacháin:-
    Tá aill na mbéarachan suidthe i bhfad amach ins an sliabh agus sé an caoi a bhfuair sí an t-ainm mar tá fraoch ag fas ar a mhullach agus béarachán an t-ainm atá air.
    Cnocán an Aifrinn:-
    Tá an cnocán seo i bhfad amach ins an sliabh agus fuair sé an t-ainm mar bhíodh na sagairt ag léigheamh Aifreann ann fadó nuair a bhídís ag imeacht ón námhaidh.
    Árd-Mhór:-
    Sé an caoi a bhfuiar sé an t-ainm mar tá sé suidhthe i áit árd bhaile iseadh é freisin.
    Aill an Ruisin:-
    Tá an áit seo suidhthe i lár na h-áirde - móire agus fadó bhíodh daoine ag obair timcheall uirrí agus nuair a bhíodh siad
    Bairbre Breathnach
    Caladh Mhaínse, Co. Galway