School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    Annsin chuiridís cheithre cinn go chosaí faoí agus is air sin a thugaidís ceap an túirne. Annsin dhéanaidís dhá slínnean as píosa eile adhmaid, agus chuiridís ceann na sheasamh ar dhá ceann an cheap. Do bhíodh an slineán deire le h-aghaidh an rotha a chrochadh air, agus an sleineán tosaidh le h-aghaidh an fearsadh a chuir air. Bíonn dhá chluais déanta as dornan tuighe le h-aghaidhe an fearsadh agus an sreang a coinneál i bhfastodh ar an sleineán thosaigh. Annsin cuireann siad an sreang siar ón bhfearsadh go dtí an roth agus leis sin a shníomhaidís na reiléirí. Do bhiodh an fonn ar na mná fadó bheith ag cardáil agus ag sníomh ach is dóigh liom go raibh sé na slighe maireachtáil aca. Is iomdha duine anois nach bhfuil i ndon sníomh na cardáil a dhéanamh.
  2. Sé an caoi a ndéanann muintir na h-áite seo an bréidín. Baineann siad an olann do na caooirigh, agus glanann siad í. Nuair a bhíonns sí glan acu faigheann siad tuirne agus déanann na mná snátha geal den olann bán agus
    Bairbre Breathnach
    Caladh Mhaínse, Co. Galway