School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    sé nach raibh sé i bhfadh ó bhaile. Fá ceann cupla lá cailleadh an sean fear agus ní dubhairt sé tada fá an airgead. Acht nuair a bhí sé a fagháil báis dubhairt sé leis an mach go raibh sé ag fagháil báis anois agus dfiarfhuigh an mach dhó an raibh aon airgead aige. Dubhairt sé nach raibh ná pinghin. Acht gan an leic mhór a bhí thios ins an bpáirc a corruigh. Rinne a mach a comhairle. Annsin phós an mach agus lá amháin tháinig ceannughteoir isteach. Cá bhfuil an sean fear arsa sé tá sé caillte arsa an mach "ar fhág sé morán airgid agat arsa sé níor fhág sé ná pinghin arsa an mach "Ar dubhairt sé tadha í daobh an t-ór ní dubhairt arsa an mach "Acht dubhairt sé linn gan an leic a bhí ins an bpáirc a corruig" Ó arsa an ceanuighteoir gabh sios ins an páirc agus fághain an t-airgead. Chuaidh an mach sios agus nuair a tháinig an mach go dtí an pholl. Chonnaich sé madadh mhór in a seasadh le ais an poill. Mar sin féin chuaidh sé ag cuartadh an ór acht nior leig an madad cead do. Ó" arsa an mach "Tá mé ag iarraidh airgead mó athair" Dímthig an madad leis agus fuair an mach an ór agus bhí sé féin agus a bhean an saidhbhir ó soin amach.
    Sighle Ní Maoláin
    Seosamh Ó Maoláin