School: Ballinafad

Ballinafad, Co. Galway
Mrs Ruane

1. (continued from previous page)
    Nuair a bhiodh lánamhain óg le pósadh sa tsean aimsear is rí-mhinic nár leag an cailín ná an buachall amhairc ar a chéile go dtí lá an pósadh.
    Bhí nós aca fadó nuair a bhíodar ag pósadh agus "fuadach" a tugtaoi ar an nós seo. Bhféidir go mbiodh cailín agus buachaill an-mhór le na chéile agus bféidir nach dhaithneóchadh an cailín le athair an mbuacaill acht thaghadh an fear agus meithil fear leis go dtí teach an gcailín agus thógaidís an cailín leo gan buidhceas agus thiubhiridís fuadach ar an nós sin.
    Nuair a bhiodh cailín ag dul chum posadh fadó, thugadh a aithear ceithre nó cúig beithigh dhí mar spré agus bféidir go mbeadh cúpla cinn eile ag an bhfear, acht is beag fear an uair sin nach raibh capall maith marcuigheacht aige agus pilín,- sin é rud cosamhail le diallaid déanta le na mná chun go mbeadh siad indhon
      1. poetry
    Máire Ní Mháille