School: Ballinafad

Ballinafad, Co. Galway
Mrs Ruane

1. (continued from previous page)
    droch shaoghal. Bhí cuid dos na Sasanaigh ag roinnt an min-buidhe agus an t-éadach ar na daoinibh bochta, bfhearr de cuid de na daoine bás a fhághail leis an ocras nó an min buidhe agus an téadach a ghlacadh acht diompuigh cuid dos na daoine leis na Sasanaigh. Bhíodh teach mór aca agus thagadh na daoine annsin le min buidhe agus éadach a fhághail, bhí ceann dos na tightibh seo i Rosmuc agus ceann eile i Moirus, bhí fear darb ainm Longmade mar ceannphort i
    Bhi teach eile i gClochán agus ceann eile i gCloch -na-Rón.
    Bhí teach i gcóir páistí i mBaile Conrí. Bhí tighthe sgoile aca annsin agus muinteóra produstúnach a bhí ins na scoileanna seo agus sin é an tam ar diompuigh na Caitileacha.
    Máire Ní Mháille