School: Ballinafad

Ballinafad, Co. Galway
Mrs Ruane

1. (continued from previous page)
    bhí sé ráidhte go raibh pota óir i dtaisce i ngáirdín ar a dtugtar Dún-na-Corach a mBéal-an-Atha fasa. Bhí sean-shear i Mbéal-an-Atha-Fada a dtugaidís Padhraic Ó Ceallaigh air agus bhí sé dhá lá ag cuartú an pota acht ní bfhuair sé é.
    Roimh tigheacht na lochlannaigh a cuireadh ann é, nuair a chuala muinntir na hÉireann go raibh na lochlannaigh ag teacht, chuireadar a gcuid nóir i bfholach ionnus nach bfhuigheadh na lochlannaigh é.
    Fuair m'athair mór pota gir caorach tuairmse 60 bliadhain ó shoin nuair a bhí sé ag gearradh móna bhí sé 5 troig nó mar sin shíod sa bportach, agus do bhí laígh ah seasamh suas. Thíos sa bportach freisin in aice an phota. 'Cuile bárr a ghearr sé sul ar thánaigh sé go stí an pota thánaic tuairm-se troig de láimh an láige ins an bfhóid bhí iarainn an láige timpeall troig-
    Máire Ní Mháille