School: Ballinafad

Ballinafad, Co. Galway
Mrs Ruane

1. (continued from previous page)
    Tá ár dteaghlach in mó gcómhnuidhe i mbaile Aithrí le naoí mbliana déag. Sé an fáth gur tugadh an tainmh sin air mar gheall go raibh go leor aitinne ag fás ann agus déireann daoine éile go raibh sean Ri ina chomhnuidhe ann uair.
    Paróiste Cloch na Rón agus bearna Baile na h-inse. Tá seacht gcinn do sé tíghtibh ins an mbaile seo, acht ní tada é sin leis an méid a bhí ann fadó. Na sean daoine a bhí ann fádho tá siadh go leir cáillte anois agus nil ann acht beirth atá os cionn trí-scór is deich mbhliana. Tá nearth Gaedhilge aca agus sgéalta go leor faoí na Fianaigh. Seo é n-ainmhneacha agus a seoladh Michéal Ó Mháille Aithrí Srath-Salach Conndae na Gaillimhe. Pádhraigh Mach Giolla Pádhraich agus an seoladh ceadhna atá aige is atá ag an bfear éile.
    Tá nearth sean fothracha tighthe ann, Ceithre cinn ar talamh Seáin Ó Mháille ceithre nó chúig cinn ar an talamh sin againne ceann ar talamh Micheal Ó Mháille. Tighthe cinn tuighe a bhí ionnta agus bíodhar an-dheas. Go America a chuaidh a chuile duine de na daoine abhí ann in allód agus is an ann a dhéinfidhis a Saibhreas.
    Talamh Cloch aoil atá sa mbaile seo. Seo