School: Ballinafad

Ballinafad, Co. Galway
Mrs Ruane

1. (continued from previous page)
    Bhí fear an fadhó agus bhí sé ag teacht o chuarteacht, chuala sé ceol istigh i lios atá an. Ní leighidhís tharth é roinnth damhsa a dhéanamh. Thosuig sé ar an damhsa agus d'fhan sé ar an óbhair sin go dtí a trí a chlogh ar maidhin agus nuair a bhí sé ag imtheacht bhí cnap mór ar a dhruim agus cailleadh i gcionn dá bhliadhain agus deireann na seán daoine dá n-obrachadh sé airithe an ceol go leighidís uaibh é.
    Oidhche de Shathárn bhí bhean ag snaoimeadh bréidhín agus bhí sé an dheirneach. Tháinig na sidheóga isteach sa teach agus thosuigh siadh ag cuidhead leíthí go dtí go raibh sé an- dheirneach agaus chuaidh an bhean seo ag iarraidh cána uisge chun taé a dhéanamh agus bhuail sí a cos in agaidh cloiche agus dúbhairth sí " baile diabhaill orth mar cloch" ó ná habair sin is mise do mháthair agus dúbhairth sí abair leis na mná atá suas annsin
    AT0501*: “The Fairy Hill is on Fire!”