School: Ballinafad

Ballinafad, Co. Galway
Mrs Ruane

1. (continued from previous page)
    Deireann na sean daoine nuair a bheitheá ag déanamh maistreadh agus duine a theacht isteach agus muna dhéanadh sé cuidh d'en maistreadh go dtiubhrad sé an t-im léis. Nuair abhíonn daoine ag dul go tórramh tugann siadh salainn leo ionnas nach mbéarfaidh na sidheógai ortha.
    Deireann na sean daoine dá mbeitheá ag dul chuig aonach agus bean a chasadh ort agus cloigeann ruadh uirthi níl sé go maith.
    Níl sé cearth uisge shalac a chaitheadh amach san oídhche.
    Bhí bean ann fádo agus ní leighfeadh sí aoine isteach sa teach an chéadh lá do bhlian nua go dtiocfadh fear.
    Oidhche na teineadh cnámh deireann na sean daoine gur cearth splánc a thógail agus é a chaitheadh ins na fathaí.
    An chéad uair a rachfadh duine isteach i dteach nua tá nós ag sean daoine gé a tábhairth ann.
    Deireann na sean daoine nach bhfuil sé cearth do ghruaigh féin a chaitheadh sa théine.