School: Ballinafad

Ballinafad, Co. Galway
Mrs Ruane

1. (continued from previous page)
    a bhleaghain agus ceann de na stocaí cniotáilte aici. Bhí fear éile dárbh ainmh Tomás Ó Neacthain Shiubhal o Sraith Salach go Gallimh agus theastuigh uaidh mála cruithneacht agus cúpla cloch mhin bhuidhe a thábhairt abhaile leis chaith sé an cheadh cruithneacht ar a druimh agus an cúpla cloch min bhuidhe faoi ascail agus dimthigh léis abhaile. Tá fear shois i Sraith Sálach darbh ainmh Path Shéain agus bhí sé an láidir. Nuair a bhíod sé ag dúl chuig an síopa i gcoinne mála plúir bhiodh na geataí oscailte don trean, chrochadh sé an tasál ar a druimh agus thiubhrádh sé treasna an bóthair iarainn é. Chuala mé fréisin go raibh sé inán seisear gárdaí siothcána a bhuaileadh bhí sé an mhaith ag caitheadh an úirdh.
    Bhí Pádraigh Mach in Iomaire indón coiréal suas léis an capall rása ag rith ach cuaidh fear eile in h-agaidh darbh ainmh Padhraigh Ó Uaithne agus sín é an áith abhí an spraoí cuidh aca ag radh go mbéadh an rás ag Padhráig Mach in Iomhaire, agus an cuidh éile ag radh go mbeadh sé ag an bfear éile ach tosuigheadhar ag rith agus bhí an rás ag Padhraig Mach in Iomhaire.Bhí