School: Cashel (roll number 11358)

Cashel, Co. Galway
P. Ó Lochlainn

1. Fathaigh agus Cailleacha.
    Níl mórán sgéalta faoi fhathaigh thart annseo. Tá sgéal faoi fathach a bhí i n-a chomhnuidhe ar Cnoc Beanna Beola agus Beóla an t-ainm a bhí air. Bhí fathach eile i n-a chómhnuidhe ar Cnoc Mordán agus Mordán a bhí air. Thosuigheadar ag troid lá ag féachaint cé aca ba láidre. Cháith Beóla cloch le Mordán agus chaith Mordán cloch le Beóla agus marbhuigh sé é. Tá cloich Bheóla le feiceál fós i n-áit ar a dtugtar Criathrach Cuireall.
    Tá sgéal faoi cailleach agus caillea Bhéarra an t-ainm a bhí uirthi. Deirtear gurabh í an bhean ba shine ariamh í. Maidin amháin dubhairt sí le n-a h-ingean; "Eirigh suas a inghean, is gabh go dtí dinghean, agus innis di go bhfuil inghean óg ag inghean a h-inghinne ó aréir. Sin í aois na caillighe Béarra.
    Caitlín Seoige
    Scrahallia, Co. Galway