School: Cashel (roll number 11358)

Cashel, Co. Galway
P. Ó Lochlainn

1. Níl mórán sean íarsmaí thart annseo anois.
    Ó thuaidh de Sruth-Sháile tá áit a dtugann siad Maigh-an-Fhathaigh air. Bhíodh na sean-daoine ag rádh go raibh fathach curtha. Tá teach beag déanta i ngar dhó. Tuairm is deich bliain ó shoin chuaidh fir as an mbaile ag féachaint raibh an fathach ann. Nuair a bhíodar trí troigh síos ann, ní raibh siad i ndon dul ní b'fuide. I n-aice na h-áite sin tá áit eile a dtugtar an Muing air. Tá leac ann agus tá lorg chos duine agus cosaí ainmhidhe ann.
    Tá áit sa gcnoc a dtugtar Beatha Guaire air. Tá tobar beannuighthe ann agus taobh amuigh dhe tá leac a bhfuil lorg cos dhuine agus bhó air. Sin é an méid a bhfuil de sean-íarsmaí i mo bhaile-sa.
    Cáitlín Seóige
    Scrahallia, Co. Galway