Scoil: Cashel (uimhir rolla 11358)

Cashel, Co. Galway
P. Ó Lochlainn

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    pictiúirí agud rudaí eile in a áit. Ní iarraidís aon déirce fadó. Bhí sean-fhear ag dul thart ní raibh fhios ag na daoinibh cé'n t-ainm a bhí air ach "Slop the Puddin" ghlaoidhidís air. Bhí sé an-chrosta agus bhí sé as a chiall freisin. Bhí bean in comhnuidhe i Teombeola agus níor airigh sé é, lá amháin gur shiubhal sé isteach chuici. Ní raibh fhios aici céard a dhéanfadh sí mar bhí faitchíos uirthi roimhe. Annsin chuimhnigh sé ar chleas. Chroch sí an tulán agus leig sí uirthe féin go raibh an-fháilte aici roimhe. Fuair sí gabhail tuighe agus chaith sí i lár an urláir é, agus dubhairt sí leis, Muise níl aon duine le cúpla sugáin a chasadh liom agus má chasadh tú iad tiubrad tae duit. Chas sé an súgán gan focal a rádh, agus nuair fuair an bhean taobh amuigh de'n doras é leis, d'eirigh sí chaith sí amach 'na diaidh é, agus dhún sí an doras. "Anois a bhacaigh" a dubhairt sí leis "chuireas amach thú le chásadh an t-súgáin.
    Muinntir Chonaire agus Bháird is mó a dtagann timcheall anois. Fánann siad cúpla lá ag cruinniú gioblacha.
      1. people by social grouping
    Máire Níc Donnchada