School: Cashel (roll number 11358)

Cashel, Co. Galway
P. Ó Lochlainn

1. Tá cúpla lios san áit seo. Deirtear gurb iad seo na h-áiteacha a mbíodh comhnuidhe ar na sídhe mór mhór Rí na Sidh[]. Tá ceann i Dún Ríohacháin Caiseal, Co na Gaillimhe. Níl fhios ag na daoine móran faoi. Tá ceann eile i gCaiseal istigh san roilig. Ceann eile ag aill a nglaoidhtear Bócáin air, taobh adtuaidh de Sruth-Sháile, Caiseal, Co na Gaillimhe. Tá ceann i nGleann-Srios i Sruth-Sháile. Tá díog thart ar an gceann seo.
    Bhí fear in a chomhnuidhe san áit a bhfuil fothracha na sean-bearaic i dtalamh Mac Uí Ghaora. Theastuigh crann uaidh le choirce a chathadh. Chuimhnigh sé go bhfaca sé crann ag fás i n-aice na leasa san roilic i gCaiseal, a mbeadh feiliunach do'n ócáid. Dubhairt sé le'n a fhear oibre dul 'na choinne ach ní rachadh sé ann. Chuaidh sé féin annsin. Nuair bhí sé 'gha ghearradh chuaidh dealg as suas 'na chapall 's chuaidh sí ar buile agus marbhuigh sé é.
    Scrahallia, Co. Galway
    Máire Seóige