School: Cashel (roll number 11358)

Cashel, Co. Galway

1. Máire Seóige
    Sruth-Shaile, Caiseal, Co. na Gaillmhe
    Ó Seosamh Seóige, Sruth-Sáile, Caiseal, Co. na Gaillimhe
    Seanchus i dTaobh na h-Aimsire
    Tá go leor daoine thart annseo in ann an aimsear dinnsint ó’n grein, ó’n gealaigh, ó’n na realltaibh agus ón néaltaibh agus ó an bhfairrge.
    Nuair atá an ghaoth ag teacht ó’n ó dheas deirtear gur cosamhlacht baistighe í. Inseann feadhghail na gaoithe teacht na stoirme. Nuair atá fáinne timcheall an gealaighe tá baisteach le teacht. Nuair atá fainnleóga ag eitilt go h-íseal tá baisteach ag teacht. Nuair a bhíonn mada ag ithe féir is comhartha baistighe é.
    Súth ag tuitim, an criocan ag seinm go h-árd, agus na leaca ag lonnradh agus dath dearg ar an spéir san oirthear ar maidin, cosamhlacht baistighe said sin uile go léir.
    Nuair atá teach soluis na h-Árainn le feiceál go soiléir uait san oidhce agus nuair a tagann na faoileáin agus na crutaigh isteach is luigheann said ar an dtalamh tá stoirm le teacht.
    Nuair atá bealach na bó Finne trasna na spéire tá aimsear breágh ag teacht. Is droch comhartha é na beacha bheith amuigh san Geimhreadh. Nuair atá sioc bhán ann ar mhaidin tá baisteach ar teacht.
    Nuair atá an spéar bán san taobh ó dheas
    Máire Seóige