School: Maighros

Maíros, Co. Galway
Séamus de Brún

1. Is fearr go mor na tighe atá ann anois ná na tighe a bhíod aca fadó. Ní bhíod ag na daoine fadó acht aon balla amháin agus maidí curthu suas ina aghaid. Bhíod craoi, nó cíb, nó cidheoga nó barranaí mar cheann ortha. Fraoi is iondarmhail a bhíod aca. D'fhághadh siad é amuigh ar an slíab agus bhairnead siad na rútaí díobh agus chuireadh siad ar an teach é.
    Bhíod leabaid sa gcistin sa gcuid ba mhó de na tighe agus is é fear an tighe nó bean an tighe a chódluighead innte.
    Ní bhíod ar na tighe seo acht aon doras amháin agus rud déanca as tuighe ar a dtugaidís mapa air a bhíod mar chomla aca.
    Bhíod an similéar sa gcoirméal mbeagnac chuile theach agus ní bhiodh matal ar bith sa gcuid ba mhó agus bhíod siad lán le deatach.
    Bosga stáim a bhíod aca le h-aghaidh lampa agus chuireadh siad íle ann agus píosa éadaigh a bhíod aca le h-aghaidh buaicis.
        1. buildings
    Seosamh Mac an Iarla