School: Maighros

Maíros, Co. Galway
Séamus de Brún

1. Is fearr na tighthe acá ag na daoine anois ná mar a bhíod aca ar na tighe ná craoi fidheoga tuighe agus cíb. Is sa sliabh a d'fághad a siad an cíb agus an craoch.
    I gcuid de tighe bhíod leabhaid sa gcistin agus is é fear a tighe a chodluighead innte. Is mbinn an tighe a bhíod an teine sa gcuid is mó de na tighe. Ní bhíodh an teine i lár an an an urlár in aon teach thart annseo. Ní bhíod ar an gcuid ba mhó de na tighe acht aon doras amhách agus is rud deanta as ruighe a dtugtaoi mapa a bhíod mar chomhla aca. Is é an sort solus a bhíod aca ná trí fhideog agus troillseán déanta díobh agus é lasta. I gcuid de na tighe ní bhíod aca mar solus acht teine mór.
        1. buildings
    Tomás Ó Domhnaill