School: Maighros

Maíros, Co. Galway
Séamus de Brún

1. Ní raibh na tighe a bíodh acu fadó cosúil leis na tithe atá acu anois. Ceann tighe a bhíod ar na tithe fadó, ní bhíod binn ar bith arthe . Sé an chaoi go mbíod gabháil éadaim artha, gcuid de na tighe bhíod leabaid sa g cistin agus is é an sean duine nó an seirbíseach a codluighe innte. Ní tuighaoi aon ainm faoi leis ar na leabhacha seo.
    Bhiodh rud eile cosmail le leabaidh, agus craiste a tugcaoí air. Ní chodluighead aon duine sa gcraiste chor ar bith. Sé an chaoí a síneach duine siar ann le scíth a leigean nuair a bhéad tuirse air.
    Bhíod an teimteán inaghaid na binme ins na tighe sin sin acht ní bhíod aon similéar ortha. Sé an chaoí go gcuirtí ceithe maide anuas as ceann an tighe cuirtí drisreacha thart ortha sa gcaoi go ngabfad an deatach amach tríd. Cuirtí an teine sa gcoirméad i gcorr theach agus bhod cic a tugcaoí ar an similéar a bíod air.
    Bíodh dhá doras ar chuile theach acht corr ceann agus sé
        1. buildings