School: Maighros

Maíros, Co. Galway
Séamus de Brún

1. Tá deifríocht mhór idir tn tighthe a bhí ann sa tsean aimsir agus na cinn atá ann faoi láthair. Ceann cíbe a bhíodh ortha go léir beagnach agus is sa sliabh a d'fháigheadh siad an chíb seo.
    Bhíodh leabaidh sa gcistinach i ngach teach aca seo agus sé fear an tighe a chodhluigheadh innte. Sé'n t-ainm a bhí ar an leabaidh seo ná craiste.
    Is sa mbinn a bhíodh an teinteán i ngach teach. Ní bhíodh sé i lár an urláir in aon teach thart anseo ach bhíodh in áiteanna eile.
    Ní bhíodh ar na tighthe seo ach aon doras amháin agus sé an sórt comhla a bhíodh ortha ná comhla déanta dethuighe a dtugtaoi mapa air. Ní bhíodh ortha ach aon fhuinneog freisin agus ní gloinne a bhíodh ionnta ach rud eile a dtugtaoi leasáid air.
    Dá mbeadh siad ag cur fad as an teach ní siar as a chuireadh
        1. buildings