School: An Tulach (roll number 13148)

An Tulaigh, Co. Galway
Teachers:
Tadhg Ó Séaghdha Máire, Bean Uí Dhuigneáin

1. (continued from previous page)
    bó no capall agat a thaithníochadh leis an mblácach thiocfadh sé 'na gcoinne agus chaithfeadh tú iad a thabhair dó nó chaithfeadh sé lé urchar thú. Bhí siad ag chur droc-bhail ar mhná freisin.
    As an deireadh cailleadh an sean-bhlácach acht bhí a clánn mhac níos measa ná é. Bhí áit faoí thalamh acú lé na cailíní a chur ag obair ánn.
  2. Nuair a bhí na blácaigh ann fadó. Bhíodh siad ag déanamh scrios mór ar mhuinntir na háite agus ar na sagairt. Ní leigeadh siad cead do na sagairt aon Aifireann do léigheamh. Lá amháin d'iarr an sagart cead ar an mBlácach Aifreann do léigheamh. Acht ní thiúbhradh an Blácach cead dó. Annsin léigh an sagart Sailm na mallacht ortha. Cailleadh iad agus d'imthigh cuid eile. 'Sé an tAthair mac Thoirdealbhaigh a léigh sailm na mallacht ortha. 'Sé an teach a mbíodh siad na gcomhnaidhe ná tighe Sheáin bhreathnuigh agus tige Shéamuis bhreathnuigh i mbaile na hAbhann. Thuit an teach acht dhein na breathnuigh suas aríst é agus is áit mór breágh anois é agus tá siad na gcomhnaidhe ann ó shoin. 'Sé an áit a mbíodh na sagairt ag léigheamh an Aifrinn an uair sin ins na pairceanna agus i náiteacha uaigneacha i ngan fhios do'n bhlácach agus do'n dlighe.
    Mícheál Ó Diolláin
    An Chloich Mhóir Thuaidh, Co. Galway