School: An Tulach (roll number 13148)

An Tulaigh, Co. Galway
Teachers:
Tadhg Ó Séaghdha Máire, Bean Uí Dhuigneáin

cé'n spré atá an inghin lé fhághail.
    Tugann an buachaill óg cuireadh chun na bainse do gach duine ar a bhaile agus do gach duine eile a bfhuil aon ghaol nó muinntaras aige leis. agus déanann an cailín óg an rud céadna.
    Sin é lá na spóirte ar fad lá na bainse. Tosnuigheann an bainis tuairim a naoí a chlog. Bíonn an bhainis ar bun go dtí an t-am céadna ar maidin lá 'r na báireach.
    Teighean gach duine abhaile go sona sásta acht an cailín atá thar éis pósadh. Ní téighean sí sin abhaile go mbíonn sí mí pósta. Annsin téighean sí abhaile ar an "gcuairt mhíosa." Fanan sí ins an mbaile ar feadh cúpla lá.
    Tá sean fhocal ann,
    "Dia Luain soir,
    Máirt siar,
    Diardaoin sonaidhe,
    soir no siar"
    "An té go mbíonn a chleamhnas déanta ní ceart dó a dhul amach go mór-mhór ar an bhfairrge - Bíonn tóir ar a leithéidí." - l.14.
    Siobhán Ní Churraidhin
    Maitiú Ó Curraidhin