School: Cartúr Caol (Scoil Bhríde) (roll number 12945)

An Cartúr Caol, Co. Galway
T. Ó Cuinn
The Schools’ Collection, Volume 0062, Page 0022a

The Schools’ Collection, Volume 0062, Page 0022a

1. (continued from previous page)
    Bhíodh siad ag tabhairt leó ba, caoirigh, muca, caiple os comhair cuile dhuine agus ní fhéadfadh aon duine drannadh leó.
    Thugaidis droch bhualadh go daoine agus chaith siad an t éadach amach sa bfairrge agus bhí orraibh dul abhaile gan snáth.
    Nuair a beadh cruach coirce buailte ag duine, tiubharfadh sé soir thar an Abhainn í mar ní raib baint aca thar an abhainn.
    Daoine a bhíodh talamh mhaith aca bhainfidis dhíobh é dob fhéin.
    Dá mbhead capall ag duine thógfadh siad uaidh é agus mar a mbhead fonn air an capall a tabhairt uaidh thugaidis leó an bó is fearr a bhead aige freisin.
    Bhí an tir go mór fá cois aige.
    Caithead daoine na háite dul ag obair dhó gan biaid gan páighe agus annsin tráthnóna chuirfeadh sé iad ag troid le reithe mór olc mar caitheamh aimsire dhó.
    An Blácach agus Poillín Ó Ceallaigh.
    Bhíodh na Blácaigh ag coinneál chuile píosa adhmad a thagadh isteach le taoille.
    Tháinig sal mór isteach taob soir go Abhainn Cruimlinn agus fuair Póillin Ó Ceallaigh é. Fuair an Blacac sgéal air agus tháinig sé aniar:- chuir sé i bfairrge é agus thug leis
    Padhraig Ó Tuathail
    Feirmeoir