School: Cartúr Caol (Scoil Bhríde) (roll number 12945)

An Cartúr Caol, Co. Galway
T. Ó Cuinn
The Schools’ Collection, Volume 0062, Page 0016a

The Schools’ Collection, Volume 0062, Page 0016a

1. Scéal Grinn (continued)

Bhí fear ann fado agus cuala sé go raibh póta óir thíos faoí 'n talamh acht go raibh air i dtosach breith ar leipreachán.

(continued from previous page)
    Bhreathnuigh an fear agus nuair a diompuigh sé thart arist bhí an leipreachán bailighte leis agus ní raibh ag an bfhear acht a dul ag cartadh na créafóighe.
    Nuair a bhí sé dhá chartadh chéard a chasfhaidhe leis acht giota paipéar agus séard a bhí sgriobhtha air; "Teigh abhaile agus déan do ghnó agus ná bac lé airgead." Dimthigh an fear abhaile agus é brónach go leór.
  2. Scéal Grinn

Bhí fear ann fado agus sé an t-ainm a bhí air Máirtín. Níl aon 'féil Mhartá[?] a thiocfadh nach marbhochadh sé caora no una no búlán.

Bhí fear ann fado agus sé an t-ainm a bhí air Máirtín. Níl aon 'Féil Mártán a thiocfadh nach marbhochadh sé caora no uan no búlán. Fuair a bhean bás agus phós sé an darna uair agus bhí an bhean seo an olc agus dubhairt sí lé Mártán gan aon chaora a mharbhugad Mharbhuigh sé í mar sin fhéin agus annsin dubhairt a bhean. "Go dtachtar an té a iosfhas an chéad chuidh dhí."
    Nuair a bhí sí bruighthe sí fhéin an chéad duine a dith piosa dhí agus tachtadh í agus fuair sí bás de bhárr an chaora.
  3. Scéal Grinn

Bhí Stiophán Crotach agus a mháthair ag imtheacht ó theach go teach ag iarraidh deirche.

Bhí Stiophán Crotach agus a mháthair ag imtheacht ó theach go teach ag iarraidh deirche. Lá an te a bhí ann agus déirigh