School: Cartúr Caol (Scoil Bhríde) (roll number 12945)

An Cartúr Caol, Co. Galway
T. Ó Cuinn
The Schools’ Collection, Volume 0062, Page 0015a

The Schools’ Collection, Volume 0062, Page 0015a

1. Scéal Grinn (continued)

Bhí fear ann fado agus bhí triúr ingean aige, aon blian amháin tháinig fear ag iarraidh an inghean ba shine lé pósadh agus thugh an fear dhó í.

(continued from previous page)
    fear agus an triúr bean go dthí teach an athar agus chuaidh an triúr bean siar san seomra ag imirth chártaí agus dfan an triúr fear ag cainnt lé athair a mnaoí chóis na teine.
    Is gearr gur ghlaoidh an chéad fear aniar ar a bhean fhéin acht dubhairt sí, "Fan go mbheidh an cluiche seo imrighthe agam."
    Ghlaoidh an darna fear ar a bhean fhéin acht dubhairt síse an rud céadna, acht nuair a glaoid an tríomhadh fear ar a bhean fhéin leag sí uatha na cártaí agus tháinig sí aniar go dthí é.
    "Mo sheacht grádh thú," adeir an t-athair, "is tú a smachtaigh do bean gan slat ná maide," agus thugh sé céad púnt don fhear."
  2. Scéal Grinn

Chuaidh fear isteach i siopa fado agus cheannuigh sé péire bróga agus chuir sé air iad.

Chuaidh fear isteach i siopa fado agus cheannuigh sé péire bróga agus chuir sé air iad .Nuair a bhí sé píosa imthighte dubhairt sé leis féin go mbhainfhead sé do iad, ar fhaitchíos go mbheadh sé dhá gchaitheamh.
    Nuair a bhí siad bainte do buaileadh a chóis in aghaidh clóch agus dubhairt sé; "Nach orm a bhí an t-ádh agus gan na brógha a bheith orm bheadh piosa bainte agam de cheann acha."