School: Cartúr Caol (Scoil Bhríde) (roll number 12945)

An Cartúr Caol, Co. Galway
T. Ó Cuinn
The Schools’ Collection, Volume 0062, Page 0014a

The Schools’ Collection, Volume 0062, Page 0014a

1. Scéal Grinn

Bhí fear ann fado a bhíodh ag déanamh fuisge agus lá amháin chonnaic an bhean an gárda ag tigheacht isteach an t-sráid agus dubhairt sí le Páidín dul isteach faoí 'n leabhadh.

Bhí fear ann fado a bhíodh ag dhéanamh fuisge agus lá amháin chonnaich an bhean an gárda ag tigheacht isteach an
    t-sráid agus dubhairt sí lé Páidín dul isteach faoí'n leabhadh agus an caig a tabhairt isteach faoí'n leabadh leis freisin.
    Tháinig an ghárda isteach; "Good-morra a deir sé leis an mbhean. "Ó ná marbhu ná marbhuigh tá Páidín faoí'n leabhadh agus an caig aige," adhubhairt sí.
  2. Scéal Grinn

Oídhche bhreágh spéir ghealuighe chuaidh tar[?] amach ag spaisteóireacht dhó fhéin.

Oidhche bhreágh spéir ghealuighe chuaidh tarbh amach ag spaisteóireacht dhó fhéin. Casadh chóis na fairrge é agus chonnaich sé currach amuigh ar an bfairrge a bhí líonta lé féar. Síos leis an tarbh agus thosuigh sé ag ithe an fhéir agus nuair a bhí an féar ar fad iththe aige luig sé siar ins an mbhád. Nuair a bhí an taoille ag teacht isteach báthadh an tarbh agus sguabh an taoille amhach
    Lá ar na báireach chuaidh fear an tairbh ar lorg an tarbh agus chuaidh fear an bháidh ag sochrughadh an bháidh acht ní raib siad lé fághail aca. Chuir fear an bháidh dlighe ar fear an tairb agus fear an tairbh dlighe ar fear an bháid agus ní féidir lé breiteamh ar [?] an cás a shocrughadh.