Scoil: Cartúr Caol (Scoil Bhríde) (uimhir rolla 12945)

An Cartúr Caol, Co. Galway
T. Ó Cuinn

1. Scéal Grinn

Bhí fear ann fado agus bhí triúr ingean aige, aon blian amháin tháinig fear ag iarraidh an inghean ba shine lé pósadh agus thugh an fear dhó í.

Bhí fhear ann fado agus bhí triúr ingean aige, aon blian amáin tháinigh fear ag iarraid an inghean ba shine lé posadh agus thugh an fear dhó í. Blian ón ám sin aríst tháinigh fear eile ag iarraid an darna inghean agus fuair sé í. Blian ón am sin arist tháinigh fear eile ag iarraidh an inghean ab oige lé pósadh acht dubhairt an t-athair go raibh sí an-olc agus nach raibh aon gnaoithe aige dhí. "Bainfheadh mise ceart dhí," adeir sé.
    Phós siad agus chuaidh siad chuigh teac an fir. Bhí capall ag an bfhear agus bhí cú in aoinfeacht leis. Léim giarrfhiadh amach ó áill agus lean an cú é. agus ghlaoidh an fear uirthí acht níor tháinigh sí.
    Níor rinne sé acht a ghunna a thabhairt amach agus an cú a chaithe.
    Dfhiafruigh an bean dhó cé an fáth a rinne sé é sin? agus dubhairt sé, "sin é an rud a dhéanfadh mé lé aon nídh nach ndéanfadh mo chomhairle." Nuair a tháinig siad go dthí an geata dubhairt sé leis an gcapall an geata a chaitheamh acht níor chaith an capall é agus chaith sé an capall freisin lé na ghunna.
    Blian ón ám sin aristh tháinigh an triúr
    AT0901: Taming of the Shrew