School: Cartúr Caol (Scoil Bhríde) (roll number 12945)

An Cartúr Caol, Co. Galway
The Schools’ Collection, Volume 0062, Page 0013a

The Schools’ Collection, Volume 0062, Page 0013a

1. Scéal Grinn (continued)

Bhí fear ann fado agus chuaidh sé féin agus a bhean go dtí an baile mór lá amháin.

(continued from previous page)
    Ag filleamhaint abhaile don fhear tráthnóna bhí a fhíos aige go raibh dearmadh éigin déanta aige acht bhí sé cruaidh aige cumniughadh air.
    Acht nuair a shroich sé an baile tháinig a inghean amach roimhe agus d'iafhruigheadh sí dhe cá raibh a máthair no cé'n fáth nac dtháinig sí abhaile.
  2. Scéal Grinn

Bhí beirt fhear ar traen lá amháin agus bhí duine aca ag léigheamh páipéar nuaidheachta

Bhí beirt fhear ar traen lá amháin agus bhí duine acha ag léigheamh páipéar nuaidheachta. Nuair a bhí sé léighte aige shín sé ag an bfhear ba goire dhó é.
    Bhí an fear seo ag iarraidh é léigheamh agus an páipéar iompuighthe bun ós cionn aige. Dubhairt an fear eile leis iompuigh ar an taobh eile é agus leighthe tú níos fearr é; acht ar seisean, "Nach léigheadh amadán ar bith mar sin é.
  3. Scéal Grinn

Bhí sean bhean ann fadó agus ní raibh aon choiscéim siubhail aice.

Bhí sean bhean ann fadó agus ní raibh aon choiscéim siubhail aice. Bhí teampal tamall beag ó'n áit a raibh sí agus bhí cáil air faoí solus a bhí lé feiceáil ann. Bhí go leor daoine ag teacht ag breatnughadh air agus ba mhaith leis an tsean bhean séo í féin, é fheicheál.