School: Sailearna (Buachaillí)

Na hAille, Co. Galway
M. Ó Catháin

1. Scéal

Bhí fear ague bean fadó agus bhí siad an-bhocht.

Sgéal
    Bhí fear agus bean fadó ann agus bhí siad an-bhocht. Bhí (siad) inghean aca agus ní raibh siad i ndon í a thógáil mar ní raibh aon airgead aca. Bhí go maith agus ní raibh go h-olc is gearr go dtáinig an Mhaighdean Mhuire ar cuairt aca. Bhíodar ag cainnt le na chéile ar feadh tamaill agus dubhairt an Mhaighdean Mhuire leis an lánamhain go dtóigfeadh sí an inghean dhóibh agus go dtiubharfadh sí sgoil agus foghlaim dhi acht ní raibh an lánamhain sásta an inghean a thabhairt dhi. Acht sa deireadh thug siad an inghean do'n Mhaighdean Mhuire. Thug an Mhaighdean Mhuire an inghean suas ins na flaithis agus bhíodh sí dhá múineadh gach lá. Lá amháin dubhairt an Mhaighdean
    AT0710: Our Lady's Child
    Pádhraic Ó Gríobhtha