School: Sailearna (Buachaillí)

Na hAille, Co. Galway
M. Ó Catháin

1. Scéal (continued)

Bhí fear fadó ann a bhí an-chleasach.

(continued from previous page)
    agus carr breágh eórnan líonta. D'imthigh an fear leis an eórna agus nuair a bhí sé i bhfoisgeacht míle don mhargadh bhuail faitchíos é mar chuimhnigh sé go maith go dtiocfadh tóir air. Tharraing sé suas an capall i gceann bóithrín. Suas leis an cnocán agus thosuigh sé ag breathnughadh suas ins na spéarthaibh. Ba ghearr gur tháinig an t-athair go dtí é agus fuair sé caidéis dó. "Céard atá tú a dhéanamh annsin?" "Tá mé ag breathnughadh ar charr agus capall ag dul suas go dtí na Flaithis," adubhairt seisean. Tá sin déanta agat anois a bhuachaill," adubhairt an fear eile, "ach ní dhéanfaidh tú arís é." D'imthigh an fear seo abhaile agus thug an fear eile an carr eórnan go dtí an margadh nó gur dhíol sé é agus bhí slám breágh airgid aige dá bharr.
    Colm Ó Cúláin
    Baile an Tighe Mhóir