School: Sailearna (Buachaillí)

Na hAille, Co. Galway
M. Ó Catháin

1. Girrfiadh Draoidheachta
    Bhí fear ann fadó agus sén t-ainm a bhí air Séamus Mac Cearra as Tamhnaigh na Brocaighe, baile atá i mbárr na Gaillimhe. D'imthigh sé an lá seo ag fiadhach le na chú. Bhí sé ag fiadhach leis anoir i mbárr an tsléibhe go ndeachaigh sé siar go Cloire, sin é an áit ar dhúisigh an chú girrfiadh mór míllteach. Lean sé dó ins na fásgaidh. Bhí siad a coráil a chéile ar feadh píosa móir agus thosaigh an chú ag fághail an cheann is fearr. Níor mhaith leis an bhfear go mbéarfadh an chú ar an ngirrfiadh mar ghlac sé truaighe dhó. Bhlaoidh sé ar an gcoin, bhuail sé í agus chuir sé smacht uirthi.
    Bhí go maith is ní raibh
    Seán Ó Culáin