Scoil: Sailearna (Buachaillí)

Selerna School, Co. Galway
Múinteoirí:
M. Ó Catháin Bean Uí Chatháin T. Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Gach aon tseachtmhadh bliadhain feictear lóchrann iongantach amuigh i gcuan na Gaillimhe. Tá sé ráidhte ó'n tsean-chaint gurab shin solus atá ar oileán agus Oidhche Chinn an Dá lá Dhéag a feictear é. Deirtear gurab iondúil gurab oidhche gharbh a feictear é agus dá gcaithfidhe splannc nó píosa iarainn air go n-imtheóchadh an draoidheacht uaidh agus go mbeadh an píosa talamhna le feiceál i gcomhnaidhe. Chualaidh mé m'athair a'rádh go ndeachaidh a athair féin agus a dhearbhráthair síos oidhche ar an dúirling ag cur a gcuid currachaí amach le dhul go dtí é agus gur imthigh an solus ar an bpuinnte. Chualadh mé freisin go raibh caiptín ag dul an bealach i mbád seóil agus go raibh sé ag cloisteáil i na cainnte ag na daoine. Bhí sé ag imtheacht i gcomhnaidhe nó gur tháinic sé go dtí an áit ar cheap sé an t-oileán a bheith ach níor chuala agus ní fhaca sé ach lom-chlár na fairrge móire.
    Colm Ó Cúláin
    An Teach Mór, Co. Galway