School: Sailearna (Buachaillí)

Selerna School, Co. Galway
Teachers:
M. Ó Catháin Bean Uí Chatháin T. Ó Séaghdha

1. Bhi fear fadó ann, agus bhí sé na chodladh oidhche amháin. Bhí brionglóid aige. B'fhacthas dó sa mbrionglóid go bhfaca sé tarbh in a leithéid seo d'áit, agus dá dtiubhradh sé leis an tarbh agus é a dhíol go bhfaigheadh sé chuig chéad punt air, ach go gcaithfeadh sé céad amháin a fhágáil sa n-áit a bhfuair sé an tarbh.
    D'imthigh sé ar maidin go moch agus fuair sé an tarbh.
    Dhíol sé é agus fuair sé an chuig chéad air. Ach bhí leisge air an céad a fhágáil i n-áit an tairbh, agus nuair a d'éirigh sé ae maidin, bhí an t-airgead ar fad a fuair sé ar an tarbh tugtha chun bealuigh.
    Sean-fhocal é mara n-íoca tú do chuid fiacha ní dhéanfar aon mhaith dhuit.
  2. Bhí sean-fhear fadó ann agus bhí sé ag cur isteach na bhfataí. Nuair bhíodar istigh ar fad aige, bhí sé tamall ag breathnughadh ortha. Dubhairt sé leis féin: Dá mbeadh siad tomhaiste leis an bpoitín agam bheadh fhios agam
    Eoghan Ó Neachtain
    An Cnoc, Co. Galway