School: Sailearna (Buachaillí)

Selerna School, Co. Galway
Teachers:
M. Ó Catháin Bean Uí Chatháin T. Ó Séaghdha

fiachta arís go bráthach.
    Caitheadh na bliadhanta. Ní dheachaidh Seán ag fiadhach. Deich mbliadhana ó'n lá deireannach a bhí sé ag fiadhach bhí gnaithe eicint aige go Co. an Chláir. Bhí sé ar an mbealach abhaile. Casadh sean-chailleach dó. "Go mbeannuighidh Dia dhuit, a sgolóig", ar sise. "Dia agus Muire dhuit," ar seisean. "An aithnigheann tú mise, nó a bhfaca tú ariamh mé?" ar sise. "Muise go deimhin ní fhacas agus ní aithnighim thú ach an oiread," adeir Seán. "Bhuel chonnaicis ach b'éidir nach n-aithnigheann tú mé anois" adeir an chailleach. "Nach raibh a lá ann go raibh tusa ag fiadhach agus gur dhúisigh tú giorrfhiaidh gur chaith tú an tráthnóna dá fhiadhach ach nár mharbhuigh tú é, go ndeachaidh tú suas lá'r na bháireach arís agus nár mharbhuigh tú é?" "Bhí" ar seisean. "Ba mise an giorrfhiaidh sin agus dá mharbhuightheá é sin bhí tú féin marbh ar an spota. Ach ó thárla nach ndearna tú sin tiubhraidh mise do luach saothair go maith dhuit" adeir sí. Chuir sí a lámh isteach faoí chloich a bhí ann agus thóig sí amach bróig áluinn óir. "Seo anois," adeir sí, "agus ní fheicfidh tú aon lá bhochtanacht choidhchin."
  2. Is aoibhinn liom ceileabhar na n-éanl(aith) ar a' gcrann
    Gach maidin chiúin álainn 's mé 'spágáil sa drúcht