School: Sailearna (Buachaillí)

Selerna School, Co. Galway
Teachers:
M. Ó Catháin Bean Uí Chatháin T. Ó Séaghdha

1. Bhí beirt bhán ag dul ag bleaghán beithidheach amach ar Chnocán Tighe Goirbe fadó. Nuair a bhí siad ag tarraingt ar an gcnocán chuala siad páiste ag caoineadh ag iarraidh bainne agus bean ag rádh leis, "Ná bí ag caoineadh, beidh braon deas bainne agat ón mbó bhreac adharcach ar maidin". Annsin dubhairt na mná le chéile nach leigfeadh siad braon ar bith de'n bainne ar an talamh ar faithchíos go bhfuigheadh siad aon bhraon dhó. Níor leig siad aon sile amháin féin de'n bhainne ar an talamh, agus mar gheáll nár leig bhí an bhó cáillte ar maidin.
    Máirtín Pheaits Sheáin Phádhraic Ó Cúláin
    An Teach Mór, Co. Galway