Scoil: Doireadh (uimhir rolla 12946)

Na Doiriú Theas, Co. Galway
Pádraig Ó Heidhin

1. Toit Chonáin.
    Is minic a léightear faoi Chonán Maol, fear caithte na gcloch - ar a thréine is bhí sé i ndon a gcaitheamh agus ar a dhílse agus bhíodh sé ag seasamh don Fhéinn.
    Lá amháin lé linn do Chonán a bheith thíos ar an gCaorán in Iarthar Chois Fhairrge, in Iar Chonnacht, i gConndae na Gaillimhe, bhuail ocras é. Bhí sé ag fiadhach ar feadh an lae agus deamhan blas a mharbhuigh sé. Shuidh sé síos go lag bhrígheach chois na trágha agus thosuigh a smaoineadh. "A muise" ar seisean leis féin. "Dá mbeadh ordóg Fhiain agam anois ní bheadh orm acht í chur im bhéal agus bheadh a fhios agam cá mbeadh rud lé n-ithe lé fágháil agam".
    Shiubhail sé síos san gcladach agus bhain sé lán a phóca de bháirne agus lán an phóca eile d'fhaochain. Chuaidh
    Colm O Maoil Eoin
    Tóin an Chnoic, Co. Galway