School: Doireadh (roll number 12946)

Na Doiriú Theas, Co. Galway
Pádraig Ó Heidhin

1. Gleann Tobair Bheannuighthe agus Doire an Fhiaidh.
    Tá garraidhe i nDoire an Fhiaidh agus tugtar Gleann Tobair Bheannuighthe air. Tá gleann mór i gcuid den gharraidhe agus an chuid eile dhó árd go maith. Tá tobar beag i lár an gharraidhe. Tá an tobar sin beannuighthe. Bhiodh daoine ag tabhairt turais ann fadó le leigheas a fhágháil ar aon tinneas a bheadh orra. Níl aon uisge anois ann acht tá seilisdruim ag fás thart timcheall air.
    Sé an fáth ar tugadh Doire an Fhiaidh ar an mbaile ná:- Bhí coill daraigh ann uair agus bhí fiadh na chomhnuidhe sa gcoill. Deirtear nach raibh ann acht aon fhiadh amháin mar dá mbeadh níos mó is dócha go mba Dhoire na bhFiadh a thiubharfaidhe ar an mbaile.
    Doire an Fhéich, Co. Galway
    Brighid Bean Uí Chonghaola