School: Doireadh (roll number 12946)

Na Doiriú Theas, Co. Galway
Pádraig Ó Heidhin

1. Seanchus.
    An tAthair De Róiste.
    Bhí Séiplíneach ins an gCeathramhadh Ruadh tuairm's trí sgór bliadhain ó shoin agus bhí sé ann le tamall fada. An t-Athair De Róiste an t-ainm a bhí air. Aon oidhche amháin tháinig Glaodhach Ola air ó Dhoire Árta. Chuaidh sé suas go dtí an teach i n-áit a raibh an duine tinn agus chuir sé an Ola air. Nuair a bhí sé réidh annsin agus é ag imtheacht abhaile thiodhlaic duine de lucht an tighe síos píosa an bóthar é.
    Bhíodar ag cainnt faoi gach rud agus ba ghearr gur fhágadar slán ag a chéile agus d'imthigh gach duine aca in a bhealach féin. Bhí an sagart ag siubhal leis féin síos an bóthar abhaile agus nuair a bhí sé tamall maith síos chuaidh sé thar loch a bhí tamall maith ón mbóthar ar
    Peadar Ó Briain
    Feirmeoir