School: Doireadh (roll number 12946)

Na Doiriú Theas, Co. Galway
Pádraig Ó Heidhin

1. (continued from previous page)
    sé an inghean ní bhfuighfeadh sé ar chor ar bith í. An inghean ba shine a bhí an Rígh sásta a thabhairt lé pósadh dhó, mar ba cloigeann muice a bhí uirthe. Nuair a bhí an bhliadhain caithte chuir an Rígh litir ag Cromail ag fiafhruigheadh an raibh sé ag dul dhá pósadh. Bhí Cromail dhá bhearradh fhéin nuair a fuair sé an litir agus ní raibh acht leath-leiceann bearrtha aige. Dubhairt sé leis féin ó ba í an inghean ba shine a bhí le fágháil aige nach mbeadh aon bhaint aige le h-aoinne a raibh cloigeann muice air. Bhí sé san litir freisin go raibh an inghean ba shine sáthach maith aige mar go mba caibiléara bróg a bhí ann. Ghearr sé a sgórnach acht na dhiaidh sin mhair sé an fhad is ba mhaith leis féin. Tháinig sgéal an Bhráthair Bháin isteach fíor.
  2. Nuair is cruaidh don chailligh caithfidh sí rith.
    Bhí cailleach in a comhnuidhe taobh thoir do Ghaillimh uair amháin. Ní chorruigheadh an chailleach seo as an luaith ar chor ar bith. Bhí beirt mhac aice agus siad an chlann mhac a ghníodh an obair dí. Bhí
    AT1791: The Sexton Carries the Parson
    Peadar Ó Briain