School: Baile Locha Riabhach (Clochar)

Loughrea, Co. Galway
An tSr. M. Proinnsias

1. Choinic mé bean sidhe ar sleasa an Chnuic athraigh agus folt gruaige anuas léi in a dhual is i dá réidhreach. Bhí sí ráidhthe go gcaoineadh an bean sidhe cuid de na daoine nuair a bheithdís le bás d'faghail. Bíodh a cuid caoine ní badh h-uaignigh ná caoine saoghalta. Bhí sí cuma eicínt ar nós céol brónach, truaighmhéalach. Chuala mé go ndearna gréasaidh péire bróg d'fhear agus daithin an gréasaidh nuair a bhí sí ag déanamh na mbróg nach bhfuigeadh an fear a bheadh dá gcaitheamh móran saoghail an fear a raibh na bróga air annsin, chuaidh sé go America agus ní raibh sé i bhfad ann nuair a cailleadh é agus an oidhche a bhfuair sé bás bhí bean-sidhe ag caoineadh in aice a thighe in Éirinn.
    Caoineann sí slioght na sean Gaedhil na "macs" agus "o" Mach Domhnall agus Ó Fleathartaigh.
    Fredda Conway