School: Baile Locha Riabhach (Clochar)

Loughrea, Co. Galway
An tSr. M. Proinnsias

1. Togha Saor Cloiche bad ead Gobán mar bhí buadh aige thair na Saortha eile, ach tugadh Gobán air nuair nar chuir sé isteach a Théarma le Céird deir daoine gur ó'n na daoine maiththe a fuar sé'n buadh a bhí aige agus dearfhadh daoine eile gur gifteodhia bhí aige. Rugadh inghin dhe Gobán agus mach d'féar eile aon oidhche amháin agus rinne bean Gobáin malraid páiste leis an mnaoi eile i ganfhios dhe Gobán bocht. Ach nuair a bhí mach Gobáin suar in buachaill óg bhí fhior ag Sean Ghobán go maith nar leis fhéin a bhí an mach ag dul agus bhí aimhrear aige ar an gcleas a tharla chuaidh sé agus marbhuigh sé caora agus dfheann sé í agus dubhairt sé leis an mach a dul agus an croiceann caorach sin a dhíol, ach a deir sé na díol le aon duine é ach an té a bhéarar an croiceann sa luach duit, d'imtigh leis agus é ar a dhruim aige 's ní raibh se fághail aon nduine a cheannóchadh é ach sa deire casadh isteach é a raibh cailín óg ann agus rinne siad marga . Fuair sé pota uisge bruiththe agus strachaill sé an olann den croiceann caorach agus bhí an croiceann sa luach annsin aige..
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Tomás Ó Lochlann