School: Sonnagh (cailíní agus buachaillí)

Sonnagh Old, Co. Galway
Úna Bean Uí Mhuireadhaigh

1. Sean-Foclaí
    "Ní neart go cur lé chéile." Níor bhris focail maith fiachail riamh. "Mair a chapaill agus gheobhair féar." Is furusta fuineadh in aice na mine. "Nuair is mó an déifir is mo an mhoill." Is fearr rith maith na droch-seasamh." Is glas iad na cnúic í bhfad uainn. "Ni théigeann cuileog san mbéal a bhíos dúnta." Ní bhfuigheann minic onóir." Lá an éigin 'seadh féachtar an charaidh is fearr. "Céardh á déafadh an cat ach luch a mharbhadh" An rudh is doilighe lé duiné. b'fhéidir gurabh é a leas é." Gach duiné ag iarriadh bhéit ag tochras ar á cheirtlín féin." Is mait í an fhoighidh act is dona í an faillighe. "Ní hé lá na gaoithe la na scoilbh." Is giorra an chabhair Dé na an dóras. "Nil aon téínthean mar do théintean fein. Nuair is fearr an greann iseadh is fearr leigean do." Oineach Uí Bhriain is a dhá shúil 'n'a dhiaidh." Is fearr dreoilín sa dorn ná corr ar cáirde." Trí buaidh an ólacháin: maidhean bhrónach, cóta salach agus pócaí folamh." Trí bhúaidh na sona. fál fáire agus moch-éirghe." Fág an tír no bhí sá bhfaisúin. "Muin do do mháthair lé leithe á dhéanamh.
    Seán Ó Ceallaigh
    Sonnagh New, Co. Galway