School: Sonnagh (cailíní agus buachaillí)

Sonnagh Old, Co. Galway
Úna Bean Uí Mhuireadhaigh

1. (continued from previous page)
    a bharra. Sgiomtar an t-uactar annsin de. Tugtar an bainne sgiomtha dos na gamhna agus fágtar an t-uachtar i dtubán go ceann seachtmhaine no mar sin é no go mbíonn sé géar.
    Annsin gheibhthear cuinneóg agus sgóltar go maith é.
    Cuirtear an t-uachtar isteach sa gcuinneóg agus déantar maistriúghadh - sé sin buailtear é go ndéantar im de.
    Bíonn an blathach sa gcuinneóg tar éis na (maistriú.) cuiginne.
    Annsin tógtar an im amach le bat agus cuirtear isteach i mbáisín ime in a bhfuil fior-uisge. Nightear go maith é agus cuirtear salann uirri no go mbíonn sí blásta i gceart.
    Óltar líontige cuid des na bláthaigh agus déantar cácaí le cuid eile. Is mait an rud bláthaigh nuair a bíonn sé úr agus deirtear gur chóir duine nuair a bhéadh sé úr a dhul seacht mile chuige agus seacht mile uaidh nuair a bhéadh sé (searbh) géar.

Blacksmith Contd c/f
    Our Lord gave the blacksmith power because he refused the Jews to make the nails to crucify Him. One day as two men were passing the forge and they were talking about the blacksmith saying that he was a bad blacksmith. He heard the conversation going on. He became so vexed with this accusation that he struck the anvil and cursed those two men. It is said that they dropped dead on the spot.