School: Sonnagh (cailíní agus buachaillí)

Sonnagh Old, Co. Galway
Úna Bean Uí Mhuireadhaigh

1. Naomh Padraig ag bualadh na gcorcán. Níorbh fhada gur imthigh an diabhal 'sna feirí glinnte a's mise i mbannaí, nár chuir sé isteach ar an Naomh uaidh sin amach.
    Naomh Padraig i nDoire Bhriain
    Lá dá ndeachaidh Naomh Pádraig amach ag taistil na tíre agus thárla gur bhuail sé le Doire Bhriain, ceanntar iarcúlach uaigneach atá suite i gceart-lár Sléibhte Eachta. Bhí cosamhlacht an bhochtanais, ámh, ar an áit agus isteach leis an Naomh i mbothán a bhí ar cholbh an bhóthair. Cuireadh fáilte Uí Cheallaigh roimhe agus shuidh sé síos cois na teineadh. Bhí tart an domhain ar an Naomh agus d'iarr sé deoch bhainne ar bhean-an-tighe. Thug sí dó é le fáilte gidh go raibh easbaidh bainne ar an dteach um an dtaca sin. D'ól an Naomh an bainne agus annsin do bheannuigh sé fé thrí im agus bainne Dhoire Bhriain go ndubhairt go mbeadh a seacht ndóthain díobh ag muinntir na h-áite go lá Philib na cleite. Is amhlaidh go bhfuil clú ag cáil ar im agus bainne Dhoire Bhriain an lá seo mar níl a sárú le fagháil in lathaibh Fódhla.
        1. saints
    Mícheál Mac Cárthaigh